Kolonoskopi, içi boşluklu bir organ olan kalın bağırsağın kolonoskop denilen bükülebilir bir aletle incelenmesidir.
Bağırsak dışı basılar: bağırsak duvarına ait anormallikler ve bağırsak boşluğundaki patolojiler hakkında bilgi edinmemizi sağlar.
Bağırsak duvarına ait anormallikler:Tümör, polip, divertikül, kolit, damarsal patolojileri içerir.
Bağırsak boşluğuna ait patolojiler:Taşlaşmış dışkı, yabancı cisimler, parazitler, torsiyon ve benzerinden ibarettir.
Kolonoskopi, doktora iltihaplı dokuları, anormal büyümeleri (kitleleri) ve ülserleri görme şansı verir. Kolonoskopi kalın bağırsak ve rektum kanserlerinin erken teşhisi için yapılan en sık tetkiktir.
Aynı zamanda kolonoskopi, bağırsak hareketlerindeki açıklanamayan değişiklikler (uzun süre devam eden ishal, kabızlık gibi), karın ağrısı, makattan kan gelmesi, kilo kaybı gibi bulguların araştırılmasında da kullanılır.
Tedavi Edici Girişimler;
- Polipektomi (Poliplerin çıkarılması)
- Koterizasyon (kanamaları durdurmak için kanayan lezyonların elektrik enerjisi kullanılarak yakılması)
- Skleroterapi (kanamayı durdurucu ilaçların enjeksiyonu)
- Dilatasyon (Daralmış bağırsak bölgelerinin genişletilmesi)
- Detorsiyon (kalın bağırsağın kendi etrafında dönmesinin düzeltilmesi)
- Yabancı cisim çıkarma
Takip
- Kanserli hastaların
- Polipli hastaların
- İltihabi bağırsak hastalıklarının
- Kanamaların
- Kalın bağırsak kanseri olma ihtimali yüksek hastaların takibinde kullanılır.
Kolonoskopi Önemi
Kolon ve rektum kanserleri Amerika Birleşik Devletlerinde 2. en sıkkanser nedenidir. Kanser nedeni ile ölümlerde ise 2. sırada gelir. 2003 yılında yaklaşık 147.500 yeni vaka ve 57.100 ölüm vakası bildirilmiştir.
Kolon ve rektum kanseri görülme sıklığı yaş ile birlikte artar. (özellikle 60 yaş üzeri). Amerika Birleşik Devletlerinde kolon ve rektum kanserine yaşam boyu yakalanma ihtimali %6 olarak bildirilmiştir.
Tüm dünyada kolon ve rektum kanseri nedeni ile ölüm oranı 500.000 olarak tahmin ediliyor. Kolon ve rektum kanseri görülme sıklığı yaş ile birlikte artar. (özellikle 60 yaş üzeri)
Yukarıdaki paragraflarda açıkça görüldüğü gibi sayısal değerlerle ifade edildiğinde kalın bağırsak kanserinin sıklığı ve öldürücülüğü insanı korkutmaktadır. Bu kadar önemli hastalığının tanı ve tedavisinde kolonoskopi vazgeçilemez bir araçtır.
Sonucu Ne Zaman Alınır ?
Kolonoskopiyi yapan doktorunuz sonucu hemen değerlendirerek varsa hastalıklar ve tedavileri hakkında size bilgi verecektir. Eğer parça (biyopsi) alınmış ise bunun sonucu için birkaç gün beklemek gerekecektir.
Muayeneden hemen sonra doktorunuzla görüşme yapması için bir yakınınızla kolonoskopi yaptıracağınız üniteye gelmeniz önerilir. Çünkü hastalar, yapılan iğnenin etkisi ile kendilerine söylenenleri genellikle unuturlar.
Eğer parça alınmış ise sonucu aldığınızda mutlaka tetkiki isteyen doktorunuzla görüşmelisiniz.