Mide Balonu

Mide Balonu Nedir?

Tıp literatüründe intragastrik balon olarak da bilinen mide balonu; ameliyat gerektirmeden kişinin kilo kaybına yardımcı olması amacıyla, endoskopi yöntemiyle uygulanan tıbbi bir prosedürdür.

Mide balonu işleminde hastanın midesine sönük bir halde endoskopiyle ulaştırılan balon, su ve izotonik sodyum klorür solüsyonu ile şişirilerek midedeki boşluk kısmen doldurulur. Midede azımsanmayacak bir hacme ulaşan balon, hastada doygunluk hissi sağlaması ile toplam gıda tüketimini azaltmayı amaçlar. Mideye yerleştirilen balon, kullanılan balona göre midede 6 ay veya 1 yıl kalabilir.

Morbid obezite tedavisi öncesinde, hastayı operasyona hazırlamak için de kullanılan intragastrik balon işleminde amaç; kişinin sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanarak, geçmişte uyguladığı sağlıksız beslenme ve yaşam tarzını geride bırakması, sağlıklı bir beslenme bilinci edinmesine yardımcı olmaktır.

Kimlere Uygulanabilir?

18 – 65 yaş aralığındaki obez ve süper obez olarak tanımlanan, vücut kitle indeksi (VKİ) 35 ve üzeri olan hastalarda uygulanabilen mide balonu;

  • Diyet, egzersiz ve ilaç gibi yöntemleri denemiş ama kilo vermede başarılı olamamış,
  • Genel anestezi alması durumunda sağlık durumunu risk altına girebilecek olanlar,
  • Morbid obezite tedavisine hazırlık olarak, belirli oranda kilo verip sonrasında operasyon yaptırmayı düşünenler,
  • Herhangi bir mide ameliyatı geçirmemiş ve mide ülseri olmayan hastalara yapılabilmektedir.

Mide Balonu Nasıl Takılır?

Ameliyat gerektirmeden ve endoskopi yöntemiyle 15 -20 dakikada uygulanan mide balonu işleminde;

Mide balonu; hastanın midesine sönük bir halde endoskopiyle ulaştırılır ve tıbbi bir solüsyonla şişirilerek midede azımsanmayacak bir hacme ulaşır. Hastada doygunluk hissi sağlaması ile toplam gıda tüketimini azaltmayı amaçlayan balon uygulaması, 15 -20 dakikada tamamlanmaktadır.
Mide balonu; hastanın midesine sönük bir halde endoskopiyle ulaştırılır ve tıbbi bir solüsyonla şişirilerek midede azımsanmayacak bir hacme ulaşır. Hastada doygunluk hissi sağlaması ile toplam gıda tüketimini azaltmayı amaçlayan balon uygulaması, 15 -20 dakikada tamamlanmaktadır.
  1. Hasta işleme aç karnına kabul edilir,
  2. Uygulama için hasta uygun yatış poziyonunu alır. Genel anestezi gerektirmeyen mide balonu uygulamasında, hasta ağız yolundan verilen anestezi (sedasyon) ile uyutulur,
  3. Hastanın uyutulmasıyla birlikte, üzerinde optik kamera bulunan ince bir hortum aracılığıyla hastanın midesine ulaşılır ve midesinde herhangi bir rahatsızlık olup olup olmadığı kontrol edilir. Hastanın midesinde herhangi sağlık problemi yoksa uygulamaya devam edilir,
  4. Boyutu 10 santimetre uzunluğunda olan sönük haldeki silikon balon mideye ulaştırılır. 400 – 700 cc’lik sıvı ile doldurularak şişirilmeye başlanır,
  5. Şişirilmesiyle birlikte top şeklini alan mide balonunun yeterli oranda dolduğuna kanaat getirildiğinde, sıvının aktarılması durdurulur ve balonun ağzı kapatılır,
  6. Kapatma işlemi sonrasında, balon kontrol edilir ve işlem tamamlanır,
  7. 1 – 2 saat müşahede altında tutulduktan sonra hasta taburcu edilir,
  8. Cerrahi bir operasyon olmaması nedeniyle, işlem sonrasında hasta günlük yaşamına dönüş yapabilir.

Mide Balonu ile Kaç Kilo Verilir?

Hekim tarafından mideye balon yerleştirilmesiyle hastada iştah kaybı oluşacak, bu da hastanın gıda tüketimini azaltmasına katkı sağlayacaktır. Hastadan beklenti ise, hekim ve diyetisyenin beslenme ve egzersizle ilgili önerilerini dikkate alarak kendisini sağlıklı bir yaşam biçimi için disipline etmesi, geçmişteki alışkanlıklarını terk etmesidir. Programı doğru ve eksiksiz uygulayabilen hastaların, ağırlıklarının yüzde 20’si kadar kilo kaybı sağlamaları beklenebilir. Yapılan bir araştırmaya göre; intragastrik balon yani mide balonu yaptıranlar, fazla kilolarının yüzde 37’sini verebilmişlerdir.

Kalıcı mıdır?

Balon hastanın midesinde 6 ay durur ve sonrasında hastane ortamında yine endoskopi yöntemiyle kolaylıkla çıkarılabilmektedir. Bu açıdan bakıldığında balon geçicidir. Mide balonu işlemi tek başına bir tedavi yöntemi olmayıp multidispliner bir yaklaşımla ele alındığında tedavi sürecine yardımcı olabilmektedir. Bu doğrultuda, hekim ve diyetisyenin önerilerini dikkate alan hasta, hedeflenen kilo kaybına ulaşabilmektedir. Balonun çıkartılmasından sonra, hasta sağlıklı beslenme ve düzenli egzersizlerine devam ettiği takdirde verdiği kiloları almaz, hatta kilo vermeye devam da edebilir. Bu bağlamda, balon 6 aylık ömrü dolayısıyla geçicidir fakat edinilecek sağlıklı yaşam bilinciyle kalıcı bir tedavi yöntemine dönüşebilmektedir.

Mide Balonu Yan Etkileri

Uygulamadan sonraki ilk birkaç gün, hastada endoskopi işleminden ve/veya balonun varlığından kaynaklı; bazı yan etkiler görülebilir. Çünkü mideye yerleştirilen balon, vücut tarafından yabancı bir madde olarak algılanır ve vücut bu maddeyi atmaya çalıştıkça bu tarz yan etkiler hissedilebilir. İşlemi takip eden 2 hafta içerisinde, hasta mide balonunu hissetmeye başlar ve yan etkiler ortadan kalkar. Mide balonu sonrası karşılaşılabilecek olası yan etkiler:

  1. Midede yanma/ülser,
  2. Bulantı,
  3. Öğürme,
  4. Midede ağrı/kramp
  5. Psikolojik etkiler.

Güvenli Bir İşlem midir?

Mide balonu yaptırmayı düşünen hastaların, haklı olarak merak ettikleri bir diğer konu ise bu işlemin güvenli olup olmadığıdır. Dünyada ve Türkiye’de uzun yıllardır uygulanmakta olan intragastrik balon, ABD Sağlık Bakanlığına bağlı Gıda ve İlaç İdaresi tarafından onaylı ve obezite tedavilerinde yardımcı tıbbi bir yöntem olarak kabul görmüştür.

Hastaların güvenlik konusunda merak ettikleri bir diğer konu ise balonun patlayıp patlamayacağıdır. Bilindiği üzere, balon mideye yerleştirildikten sonra izotonik sodyum klorür içerikli ve mavi renkli bir solüsyonla şişirilmektedir. Balonun delinmesi ve sızdırması durumunda ise, hastanın idrar rengi maviye çalan bir renkte çıkar. Bu tarz durumlarda hastanın doktoruyla iletişime geçer ve balon çıkartılır.